Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / zpravy.ods.cz

[10.08.2009]

zpravy.ods.cz

ČSSD vymyslela další past pro stát

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes na tiskové konferenci uvedl, že ČSSD bude chtít, aby stát převzal hypotéky lidí, kteří je nebudou schopni splácet v souvislosti s ekonomickou krizí.

"Je to další populistický trik, který má Jiřímu Paroubkovi pomoci ve volbách," komentuje návrh ekonomický expert ODS Martin Kocourek a dodává: "Ve skutečnosti by tak ČSSD uvrhla stát do další pasti. Převzetí hypoték by především otevřelo prostor pro spekulace a nahrávalo by korupci. Kdo by rozhodoval o tom, jakou hypotéku převzít a jakou ne?"

Podle Martina Kocourka ČSSD neposuzuje situaci odpovědně. "Jiří Paroubek by si měl uvědomit, že schopnost splácet hypotéky nebude způsobovat až tak recese, ale zejména odebrání peněz lidem prostřednictvím dramatického zvýšení daní, jak to plánují sociální demokraté."

Na tiskové konferenci představitelé ČSSD vyslovili jen záměr a zmínili, že by se mohlo jednat o dočasné opatření. Po čase by podle nich mohl stát pohledávky nabízet dále.

"Je to příklad naprosto neodpovědné a nesmyslné politiky. ČSSD se chce vydat směrem, který se už v minulosti ukázal jako nebezpečný. Stát by měl podle ČSSD přebírat odpovědnost za některé občany. Zcela určitě by ale nedokázal spravedlivě rozhodnout, kdo se do tíživé situace dostal vlastním přičiněním a kdo nezaviněně. Navíc ČSSD není schopna vyčíslit, na kolik by stát toto opatření přišlo. Ve výsledku by tak znovu museli všechno zaplatit daňoví poplatníci cestou zvýšení daní nebo státního dluhu," komentoval navrhovaná opatření předseda ODS Mirek Topolánek.

zpravy.ods.cz, 10. srpna 2009