Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Ivan Langer

[05.08.2009]

Ivan Langer

Vyjádření místopředsedy ODS Ivana Langera ke změnám ve vedení policie

Rozhodnutí policejního prezidenta Oldřicha Martinů odstavit od výkonu funkce náměstka PP pro trestní řízení plk. Jiřího Houbu považuji za neomluvitelný exces a porušení služebního zákona.

Je to pokračování řady nekompetentních a politicky motivovaných rozhodnutí v resortu MV od příchodu ministra vnitra Martina Peciny a 1. náměstka Jiřího Komorouse. Pokračování v neúctě a porušování platných zákonů.

  1. Již samotný fakt, že od listopadu 1989 je náměstkem ministra vnitra policista, vrhá tento resort 20 let zpět do období ministerstva strachu, ministerstva policie. Posledním náměstkem MV – policistou byl nechvalně známý šéf tajné komunistické policie generál Alojz Lorenc.
  2. Jmenování plk. Jiřího Komorouse do funkce 1. náměstka ministra vnitra nebylo a není ničím jiným, než porušením tzv. velkého lustračního zákona, na čemž nemění ani jeho účelové přijetí do služebního poměru policisty a pokus obejít lustrační zákon touto cestou.
  3. Není žádným tajemstvím, že od prvopočátku jak ministr vnitra Pecina, tak i jeho 1. náměstek vyvíjeli enormní nátlak na odvolání náměstka PP pro trestní řízení Jiřího Houbu.
    V této souvislosti chci připomenout cestu dvou lidí napojených na ČSSD – Karla Randáka a Petra Hosteka za bývalým ředitelem USKPV Janem Švejdarem. Připomínám, že Petr Hostek je ředitelem Krajského úřadu Středočeského kraje a takové jednání je zcela nepřípustné. Jediná možná reakce ministra vnitra Martina Peciny je jeho okamžité odvolání!
  4. Rozhodnutí policejního prezidenta Oldřicha Martinů pověřit výkonem funkce náměstka pro trestní řízení plk. Viktora Čecha, není ničím jiným, než splněním politické objednávky ze strany ministra Peciny, a to i za cenu porušení služebního zákona.

  5. Účelovost jednaní policejního prezidenta Martinů je potvrzuje fakt, že po celou dobu výkonu své funkce neměl k dosavadní práci náměstka Houby žádné výhrady. A jeho tvrzení o údajném vlastním zájmu odejít náměstek Houba jednoznačně vyvrátil. Způsob, jakým policejní prezident obhajuje své nezákonné rozhodnutí je tedy zcela nevěrohodný!
  6. Absurditu a účelovost rozhodnutí policejního prezidenta jen potvrzuje fakt, že po ukončení zdravotní neschopnosti náměstka Houby, má být ten odeslán na stáž na ministerstvo vnitra, do podřízeného postavení plk. Jiřího Komorouse. Má se stát již třetím policistou pracujícím na ministerstvu vnitra.
  7. Náměstek nebude odvolán, jen odeslán a jeho funkci bude vykonávat jeho podřízený. Stejná absurdita, jako když je plk. Jiří Komorous nadřízený brigádnímu generálovi Oldřichovi Martinů.

Již podruhé porušení zákona, již podruhé podřízený bude nadřízený a nadřízený podřízený.

 

Základním principem mé práce na ministerstvu vnitra bylo respektování zákonů, jejich důsledné dodržování a odpolitizování práce policie. Personální opatření ministra vnitra Peciny (dosazeného předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem) a plk. Jiřího Komorouse (dosazeného sponzorem ČSSD Jaromírem Soukupem) jsou zjevným důkazem snahy o politické ovlivňování policie, a to přesně tak, jak jsme tomu byli svědky za vlád a ministrů ČSSD.

MUDr. Mgr. Ivan Langer, místopředseda ODS a poslanec PČR

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf pravni-rozbor-situace-kolem-nam-policejniho-prezidenta-j-houby.pdf (27 kB)

zpravy.ods.cz, 5. srpna 2009