Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Volební program

[05.08.2009]

Volební program

Za jeden den přišlo 1000 připomínek k programu ODS

Program psaný s občany zaznamenal po jednom dni nečekaný zájem. Za 24 hodin od zveřejnění výzvy k zapojení lidí do programu ODS přišlo 1000 vyplněných dotazníků. Nejčastější připomínky se týkají pracovních míst v souvislosti se současnou hospodářskou krizí.

"Podpora v nezaměstnanosti je relativně nízká, když přijde o práci člověk, který bral 30 tisíc měsíčně, musí najednou fungovat za poloviční nebo ještě menší peníze. Navrhoval bych možnost zvýšení příspěvku v nezaměstnanosti s tím, že by byl formou půjčky," napsal například Jan B. k tématu řešení pro boj s krizí.

Kromě řešení krize se lidé také zabývají ve svých připomínkách například řešením školného na vysokých školách, postavením matek na pracovním trhu, penzijní reformou, autorskými právy a podmínkami pro podnikání.

"Je vidět, že občany zajímá program ODS a chtějí ho psát společně s námi. Vyplněné dotazníky i dosavadní setkání s lidmi jasně ukazují, že hlavním tématem těchto voleb bude řešení hospodářské krize," říká 1. místopředseda ODS David Vodrážka.

Kromě věcných připomínek lidí přišly i kritické ohlasy. I přesto, že vláda pod vedením ODS měla jako jednu z priorit odbourávání byrokracie v podnikání, napsal nám např. Petr M., že je stále velkou bariérou nepřehledná daňová soustava a složitá administrativa. Z vtipných nápadů například navrhuje Zdeněk S. "prosazení zákona o zákazu Jiřího Paroubka."

ODS včera vyzvala občany ke spolupráci na jejím programu. Dotazník pro připomínky veřejnosti s dvanácti okruhy je k dispozici až do 21. srpna na stránkách www.ods.cz/program. Konečná verze programu bude zveřejněna poslední srpnový den.

 

 

Příloha – výběr z připomínek občanů:

Jakým opatřením by se dala zlepšit situace pacienta ve zdravotnictví?

Motivací pacientů, kteří se o své zdraví starají aktivní přístupem k životu (pravidelný sport, životospráva) ocenění pravidelných dárců krve ocenění osob, které volný čas věnují mládeži … (Blanka K.)

Vytvořit nezávislý orgán, v němž budou zastoupeni nelékaři, veřejnost a odborníci nezávislí příjmově či osobními vazbami na zdravotnictví, který by řešil stížnosti na pochybení lékařů (nikoliv ruka ruku myje v rámci lékařské komory či MZdr), Jan P.

Jak byste zlepšil/a postavení matek na trhu práce?

Podstatným rozšířením možností zajistit si péči o děti - ve školkách, hlídáním (spíš přes agentury než sousedkami - sousedskost je rys 19. století, ne společnosti velkých měst). No a pak je tady finanční dostupnost - třeba univerzity, kde je hlídání dětí pro vědkyně i studentky hodně palčivé zatím nepodnikají žádné kroky, protože je to pro ně nevýhodné. Tak si odjedu do zahraničí a objevím "baby friendly Uni", a už se do ČR nebudu raději ani vracet :-) (Veronika H.)

Jak nejlépe bojovat s krizí – vyšší/nižší podporou v nezaměstnanosti nebo prodloužením/zkrácením doby pobírání podpor?

Podpora v nezaměstnanosti je relatovně nízká, když přijde o práci člověk, který bral 30 tisíc měsíčně, což není vyjímka, musí najednou fungovat za poloviční nebo ještě menší peníze. Navrhoval bych možnost zvýšení příspěvku v nezaměstnanosti s tím, že by byl formou půjčky. Takový člověk, až se vrátí do práce, jí snadno splatí. Bral by tedy třeba 20 tisíc podpory místo 13, byl by na podpoře 6 měsíců a pak by 2 roky splácel to, co mu stát dal navíc. Nemusel by řešit problémy s bydlením (protože má hypotéku 15 tis. měsíčně) a je u něj velmi vysoká šance, že to později splatí. (Jan B.)

Jakým způsobem byste do budoucna zajistil/a peníze pro vysoké školy?

Efektivita. Částečné školné, například vrácené po úspěšném absolvování např 3 let (eliminují se tím věční studenti kteří studují od 18ti do 26ti bez jakéhokoliv ukončení). Doufám že bude mít vláda odvahu takové řešení prosadit (František K.)

zpravy.ods.cz, 5. srpna 2009