Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Petr Nečas

[14.07.2009]

Petr Nečas

Čísla mluví jasně: rodiny a senioři se mají lépe

Jiří Paroubek tepe ODS za její údajně "protilidovou" politiku "jen pro bohaté".

Podívejme se na některá čísla, která ukazují, jak to ve skutečnosti je:

 

Nezaměstnanost šla dolů

Vlády sociální demokracie zbytečně zadlužovaly stát stomiliardovými schodky při slušném hospodářském růstu. Bez reforem by od ledna 2008 stouply mandatorní sociální výdaje o téměř 70 miliard korun, což by znamenalo nejvyšší meziroční přírůstek v historii. Bez reformy veřejných financí, která tuto nebezpečnou explozi dluhů zastavila, by u nás byly dopady hospodářské krize bolestivější. Průměrný počet nezaměstnaných mezi srpnem 2002 a srpnem 2006 dosahoval 515 tisíc lidí, tedy podstatně více než dnes v době krize. Dnes má Česká republika šestou nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, ale ještě v roce 2006 se pohybovala kolem patnáctého místa.

 

Nejsme jen pro bohaté

Rovná daň není výhodná jen pro bohaté. Snížení daní a sociálního pojištění je u zaměstnanců s dětmi vyšší než celkové snížení sociálních dávek. Zaměstnanci s jedním dítětem neplatí daň z příjmu do výše 14 700 korun měsíčně hrubého, se dvěma dětmi do výše 19 000 korun a se třemi dětmi do výše 23 300 korun. Loni v průměru stouply reálné čisté příjmy rodin s dětmi téměř o 4 procenta. Jejich životní úroveň tedy rostla navzdory vysoké inflaci způsobené především vnějšími ekonomickými vlivy. Nový systém je navíc výhodnější než společné zdanění.

Podpora rodin s dětmi byla přenesena do daňové oblasti, s čímž souvisí adresnější sociální systém. Došlo k úpravám dávek státní sociální podpory, které v letech 2008-2010 znamenají celkem o 60 miliard korun nižší výdaje proti stavu před reformou. Změn doznal i systém pomoci v hmotné nouzi, který je více motivující. V loňském roce došlo k poklesu výdajů na tyto dávky o 15 procent a ubyl počet lidí s nejnižšími příjmy.

Loni zároveň výrazně poklesla především dlouhodobá nezaměstnanost nad jeden rok, meziročně téměř o 30 procent. S maximální možnou citlivostí bylo přistupováno i k seniorům. O tom svědčí skutečnost, že letos bude nejvyšší reálná hodnota důchodů od roku 1989. Důchody stouply od ledna 2007 do ledna 2009 průměrně o 1 658 korun a zastavilo se rozevírání nůžek mezi příjmy důchodců a ekonomicky aktivních lidí.

 

Více práce, méně neschopenek

Změny v nemocenské vedly k nejnižší míře pracovní neschopnosti od vzniku České republiky. Ta loni klesla o čtvrtinu, krátkodobá u malých podniků téměř o polovinu a letos tento trend pokračuje. Pracovní neschopnost u nás patřila k nejvyšším v Evropě a nebyl k tomu reálný důvod. První tři bezplatné dny nemoci, běžné v mnoha vyspělých evropských zemích, odpovídají u člověka s příjmem 20 tisíc hrubého částce 420 korun za stavu před reformou. Nejde tedy o "hazard se zdravím", jak dramaticky hlásá ČSSD.

Výše uvedené výsledky nepotvrzují údajnou "asociální" politiku vlády ODS. Chceme udržet nízké daně a prosazovat sociální politiku úměrnou možnostem státu, zaměřenou především na zvýšení zaměstnanosti a podporu těch skutečně sociálně potřebných.

RNDr. Petr Nečas, místopředseda ODS a poslanec PČR, MF Dnes (zpravy.ods.cz), 14. července 2009