Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Petr Gandalovič

[29.06.2009]

Petr Gandalovič

Stanovisko k protestům zemědělců a k následnému prohlášení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka

  1. Pokles cen mléka je celoevropský problém a je způsoben propadem exportu na arabské a asijské trhy. Vláda Mirka Topolánka neměla na tento pokles žádný vliv, stejně jako neměla vliv na nárůst cen mléka na přelomu let 2007/8. Tehdy naopak prezident Agrární komory Jan Veleba strašil nárůstem cen potravin.
  2. Ministerstvo zemědělství pod vedením Petra Gandaloviče připravilo ve velmi krátké době záchranný program pro zemědělce ve výši 2,6 mld. Kč a dokázalo jej projednat v Bruselu. V současné době již zemědělci tuto pomoc čerpají. Žádné jiné odvětví nemá tak rozsáhlou podporu v době krize.
  3. Vláda Mirka Topolánka měla kvalitní koncepci zemědělství, která spočívala především v investicích do budoucnosti – do konkurenceschopnosti výrobců, rozvoje venkova a do pozemkových úprav, které nejen zkvalitní vlastnické vztahy k půdě, ale hrají nezastupitelnou roli v boji proti povodním. Je zcela zjevné, že taková politika se liší od politiky ČSSD, která každý problém chce řešit zvýšenými vládními výdaji a regulací trhu (recept jak řešit situaci na trhu s mlékem jsme však od ČSSD neslyšeli).
  4. Pořádat protestní blokády v době, kdy je velká část České republiky postižena tragickými povodněmi a všichni se soustředí na odstraňování škod, je bezohledné a Jiří Paroubek svou podporou těmto protestům za ně přebírá politickou odpovědnost.
  5. V zájmu zlepšení politické kultury prosím Jiřího Paroubka, aby ponechal slovo genocida jeho původnímu významu a nepletl jej do zemědělství.
Mgr. Petr Gandalovič, místopředseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 29. června 2009