Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[25.06.2009]

ODS

České předsednictví Evropské unii končí úspěšně

Předsednictví České republiky v Radě EU končí. Na jeho přípravě a průběhu pracovala koaliční vláda v čele s Občanskou demokratickou stranou velmi intenzivně. Úspěchy České republiky však negativně ovlivnily osobní ambice některých politiků, kteří nezodpovědně vyslovili nedůvěru vládě v polovině předsednictví. Tento krok poznamenal naší zemi v zahraničí na dlouhou dobu. I přes tento handicap české předsednictví dosáhlo především ve své první části nemalých úspěchů.

Hlavní priority – Energetika, Ekonomika a Evropa ve světě – se na základě skutečného vývoje osvědčily. Následující body shrnují nejvýznamnější úspěchy napříč třemi "E".

 

Energetika

1. ČR jako krizový manažer. Česká republika hned na počátku předsednictví výraznou měrou přispěla k řešení plynové krize nebývalého rozsahu. Během 17 dnů se pod vedením Česka podařilo dostat Rusko a Ukrajinu k jednacímu stolu a nasměrovat je k řešení jejich bilaterálního sporu. Výkon českého předsednictví během plynové krize ocenili partneři v EU, a to včetně jeho největších kritiků.

2. Cestou liberalizace… České předsednictví dotáhlo k úspěšnému konci legislativní balíček, který dále liberalizuje evropský trh s energiemi, odstraňuje z něj existující bariéry a může pro spotřebitele znamenat nižší ceny energií. České předsednictví také výrazně posunulo diskuzi o jednotném tarifu za přenos elektrické energie tak, aby byly zajištěny férové a transparentní podmínky pro provozovatele přenosové soustavy.

3. …a větší bezpečnosti. České předsednictví se též zasadilo o vytvoření krizového mechanismu a revize energetické strategie, čímž zajistí větší energetickou bezpečnost EU. V rámci pětimiliardového balíčku, který je součástí Evropského plánu obnovy, zajistilo dohodu mezi členskými státy nad projekty plynových propojení a zásobníků ve střední a východní Evropě. Spolupořádalo úspěšnou konferenci o plynové infrastruktuře na Ukrajině, díky níž by na modernizaci tamních plynovodů, kterými tato klíčová surovina proudí do řady zemí EU, mohlo být věnováno až pět miliard eur.

 

Ekonomika

4. Ne protekcionismu, společně pro Evropu bez bariér. Mimořádný summit, který české předsednictví svolalo na 1. března potvrdil vůli Evropy postupovat proti ekonomické krizi jednotně. Evropští lídři se pod českým vedením zavázali, že opatření přijímaná státy nebudou na úkor druhých. Klíčovou součástí evropské protikrizové strategie mají být i nadále nediskriminační prostředí na vnitřním trhu EU a odpovědnost a solidarita členských států. Pomoc automobilovému průmyslu včetně systému šrotovného i ozdravná opatření bankovního sektoru budou koordinována, přičemž dohled nad pravidly hry zajistí Evropská komise. Summit také potvrdil význam mezinárodní spolupráce (WTO, G20).

V Praze se též uskutečnila konference k bilanci rozšíření "5 let poté". Na ní experti na nejvyšší úrovni analyzovali studii, vypracovanou na popud českého předsednictví Evropskou komisí. Studie prokázala, že rozšíření mělo pozitivní účinky pro celou EU, což by mělo být pro EU pozitivní inspirací pro nepolevování v tomto procesu.

5. Evropská rada aneb 5 z 5. Jarní Evropská rada byla krátká a efektivní, a to především díky předchozí přípravě a intenzivním jednáním pod českým vedením. Lídři EU schválili pět z pěti předložených návrhů. Šlo především o:

  • 5 mld. EUR na rozvoj infrastruktury a energetickou bezpečnost (včetně 200 mil. na projekt Nabucco)
  • navýšení záruky na pomoc zemím, které mají problémy s platební bilancí na 50 miliard
  • návrh dobrovolné půjčky 75 mld. EUR úvěrovému fondu Mezinárodního měnového fondu
  • schválení jednotné evropské pozice pro jednání G20
  • schválení iniciativy Východní partnerství.

Podrobnou analýzu summitu přinesl i prestižní bruselský think-tank EPC (www.epc.eu/en).

6. Ano zdravému rozumu a fiskální umírněnosti. Evropští politici se pod českým vedením zavázali, že v rámci Evropského plánu obnovy, v němž bude v letech 2009-2010 proinvestováno 400 miliard EUR, budou členské státy respektovat pravidla vnitřního trhu, a že se po protikrizové stimulaci poptávky co nejrychleji vrátí k dodržování pravidel Paktu růstu a stability.

7. Snížená sazba DPH aneb dohoda po letech. Rada ministrů financí 10.3.2009 dosáhla dohody, která na úrovni EU vázla mnoho let. Dohoda znamená vytvoření stručného seznamu především místně poskytovaných služeb s vysokým podílem lidské práce, kde by všechny členské státy měly získat trvalou možnost aplikovat sníženou sazbu DPH. Toto opatření má pomoci evropské ekonomice v těžké situace, ve které se nachází, a především pozitivně působit na zaměstnanost.

8. Stop nálepkování. Podařilo se nám přesvědčit EU a svět, že Střední a východní Evropa není ekonomicky homogenní oblast a mezi zeměmi je třeba rozlišovat. Pomoc jednotlivým státům by proto měla být adresná a vycházet z reálných ukazatelů.

9. S Parlamentem se umíme dohodnout. České předsednictví již vyjednalo s europarlamentem a členskými státy řadu zásadních legislativních návrhů, který mají přímý dopad na život občanů EU, mezi jinými:

  • "třetí energetický balíček", který upravuje pravidla pro fungování trhu s energiemi, vytváří jasnější podmínky pro investice do energetiky, propojování sítí a zlepšuje postavení spotřebitelů;
  • "balíček letecké dopravy", který zbourá existující bariéry v letecké dopravě v EU, zkrátí délky a doby letů, sníží spotřebu pohonných hmot i emise CO2, odstraní jednu z příčin zpoždění letů a vytvoří prostor i ke snížení ceny letenek;
  • "silniční balíček", který zjednoduší přístup na trh silniční dopravy (osobní i nákladní), odstraní administrativní zátěž kladenou na dopravce a neopodstatněné bariéry při vstupu na mezinárodní trh;
  • "balíček koordinace sociálního zabezpečení", který usnadní mobilitu občanů po EU, zrychlí vyřizování žádostí lidí, kteří žijí v cizině, odbourá některé bariéry a zmodernizuje výměnu informací mezi úřady v 27 členských státech;
  • "ekoznačka, ekodesign a EMAS", které povedou k dalšímu rozšíření energeticky účinných výrobků a služeb, šetrnějších k životnímu prostředí, a zároveň odstraní administrativní zátěž a usnadní obchod uvnitř EU;
  • "směrnice GSM", která odstraní zbytečnou legislativu a umožní rozvoj nejmodernějších informačních a komunikačních technologií;
  • "směrnice Solventnost II", která nahrazuje legislativu starou tři desetiletí, zásadně mění podobu sektoru pojišťovnictví. Projednávala se několik let. Hlavním jejím přínosem je, že zvyšuje požadavky na kapitálovou přiměřenost pojišťoven a zavádí systém včasného varování ohledně nedostatku kapitálu, který by mohl poškodit pojištěnce;
  • nařízení o roamingu, díky kterému se dále sníží sazby za hlasový roaming, SMS z/do zemí EU a datový roaming až do roku 2012.

 

Evropa ve světě

10. Východní partnerství – plus pro stabilitu. České předsednictví se zasadilo o přijetí této nové iniciativy s finanční podporou 600 milionů EUR. Jde o jeden z klíčových úspěchů předsednictví v rámci priority "Evropa ve světě"a důležitý nástroj pro spolupráci a posilování vztahů s Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskou republikou a Ukrajinou.

11. Gaza jako zatěžkávací zkouška schopností české diplomacie. Nebylo realistické chtít vyřešit svár, který se táhne už přes půl století. Nicméně šlo o lidské životy, proto jsme okamžitě zasedli za jednací stůl a snažili se oběma znesvářeným stranám zprostředkovat co nejrychlejší cestu k zastavení palby. Pomohli jsme otevřít cestu k uvolnění humanitárních koridorů.

12. Evropa ve světě, svět v Praze: Podařilo se dojednat sérii významných summitů na nejvyšší úrovni, především summitu EU-USA či summit s Čínou.

***

Organizaci všech akcí českého předsednictví hodnotí zahraniční návštěvníci, novináři i politici kladně. To je samozřejmě výsledek tvrdé práce, dlouhodobé přípravy a dobré spolupráce všech aktérů české státní správy.

Česká republika avizovala, že bude především týmovým hráčem a férově bude moderovat diskuzi. To jsme splnili. Na politickém kolbišti jsme již v prvních týdnech dokázali, že respektujeme principy a evropská pravidla hry a dokážeme za ně i tvrdě a efektivně bojovat v zájmu celku. České předsednictví tak mj. naplnilo své motto "Evropa bez bariér". Vysloužilo si za to respekt a ocenění ostatních členských států i Evropské komise a Parlamentu. Česká republika šla cestou skutků namísto slov.

 


PDF na serveru České  předsednictví v číslech  [PDF, 94kB]

Martin Kupka, vedoucí mediální sekce ODS, zpravy.ods.cz, 25. června 2009

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení