Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Tiskové sdělení

[11.06.2009]

Tiskové sdělení

Reakce na vyjádření Lubomíra Zaorálka k zahraniční politice ODS

Lubomír Zaorálek dnes podle serveru Novinky.cz obvinil ODS, že chce vstoupit v Evropském parlamentu do "hnědého klubu", po boku stran s extrémními názory. Kritizoval rovněž české předsednictví EU.

Slova Lubomíra Zaorálka jsou podle europoslance Jana Zahradila ukázkou politické omezenosti a odborné nekompetentnosti. Sociální demokracie se podle něj uchýlila k tomuto nesmyslnému útoku zejména proto, že nemá jiná svá vlastní zahraničněpolitická témata.

Označit britskou Konzervativní stranu za stranu extrémních názorů by bylo možné prominout podle Zahradila jen absolutnímu politickému Neználkovi, nikoli však stínovému ministrovi zahraničí ČSSD Zaorálkovi. Zdůraznil, že jde o nejstarší evropskou konzervativní demokratickou stranu. Stejně tak ostatní politické strany, které by mohly vytvořit v EP novou frakci, jsou ve svých zemích pevnými a zcela standardními členy respektovaného politického spektra. "Pokud měl Zaorálek přirovnáním k hnědé barvě skutečně na mysli vážnou historickou paralelu, měl by se se vší vážností omluvit nám i našim mezinárodním politickým partnerům," uvedl Jan Zahradil.

Nepodložená je podle Zahradila rovněž Zaorálkova kritika českého předsednictví. "Mám možnost srovnávat působení několika států v této roli a zcela odpovědně říkám, že jsme se zařadili v první polovině tohoto ostře sledovaného období mezi dobře hodnocené lídry Evropy. Jediné skutečně vážné poškození naší pozice znamenal až krok ČSSD, která iniciovala pád vlády uprostřed předsednictví," doplnil europoslanec Jan Zahradil.

zpravy.ods.cz, 11. čevna 2009