Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[08.06.2009]

ODS

Hodnocení voleb do Evropského parlamentu

Mirek Topolánek, předseda ODS:

"Dokázali jsme přesvědčit voliče slušnou a odpovědnou volební kampaní. Jakékoliv srovnávání s kampaní ČSSD a ODS v tomto smyslu odmítám. Drželi jsme se témat, která může Evropský parlament řešit. Nechci hodnotit nízkou účast, ale nepodařilo se ani politikům, ani médiím vysvětlit roli Evropského parlamentu.

Nepouštěli jsme se do podpásových útoků. Naše kampaň byla srovnávací, ale nikoli nekorektní a agresivně negativní.

Voliči svým hlasováním vyjádřili i uznání toho, že jsme dokázali řídit Evropskou unii a že jsme připravili kompetentní volební program evropské politiky s konkrétními tématy.

Chci poděkovat všem našim voličům a obecně všem, kteří přišli k volbám a doufám, že do budoucna se nám podaří ozřejmit roli Evropského parlamentu natolik, že voličská účast nebude klesat.

ODS přinesla do této předvolební kampaně dvě významné novinky:

Podařilo se nám v podobě Modrého týmu zapojit do kampaně dobrovolníky. Věříme, že se nám je tak podaří přitáhnout aktivněji i do politiky.

Využili jsme v kampani v mnohem větším rozsahu elektronická média, internet a také sociální sítě. Získali jsme tak určitě náskok před nejsilnějším protivníkem."

 

Výsledky:

  • ODS "nezůstala" se ziskem 9 mandátů "na svém", ale svůj výsledek zlepšila – jak počtem hlasů, tak i mandátů, protože počet mandátů pro ČR se oproti roku 2004 snížil z 24 na 22.

 

  • Pro podzimní volby je důležité i další číslo 573 tisíc hlasů (24,3% hlasů ) pro menší politické subjekty. Tyto hlasy propadly a měly by být mementem pro podzimní volby.

 

  • Navýšení počtu hlasů pro CSSD a KSCM o 185 tisíc hlasů oproti roku 2004

 

  • ODS zvítězila až na jednu výjimku ve všech krajích, v součtu však bohužel dokázala neformální koalici CSSD a KSCM porazit pouze ve dvou – v Praze a Středočeském kraji.

 

  • Vítězství v 13 ze 14 krajů vyvrací teorii, že Morava volí ČSSD. Výrazný úspěch Evžena Tošenovského, lídra moravské části kandidátky.

 

  • Navýšení počtu hlasů o 41 tisíc oproti roku 2004.

 

 

Ke kampani:

 

  • Znovu se ukázaly zjevné propastné rozdíly ve finančních nákladech na kampaně jednotlivých stran. Nikdo nemůže pochybovat o tom, kdo opakovaně vložil s výrazným nástrojem do marketingu mnohem více peněz než ostatní. Svým rozsahem i finanční náročností ale určitě překvapila i kampaň Olgy Zubové jako kandidátky Demokratické strany zelených.

 

  • Na rozdíl od jiných států nezískaly v České republice významnější podporu extrémistické strany. (Tedy pokud KSČM za takovou stranu nepokládáme.) Dělnická strana získala podporu jen 1 %. To ovšem neznamená, že bychom měli na boj proti extremismu rezignovat.

 

Co dále?

  • Odpověď na otázku, zda bude možné vytvoření nové frakce v EP. Ano je to možné. Podmínky 7 stran ze sedmi zemí případná nová frakce splňuje. Nová frakce může mít více jak 60 poslanců Evropského parlamentu. Měla by být v tom případě čtvrtou největší frakcí, což znamená, že bude hrát významnou roli.

 

  • Připravujeme se na kampaň před říjnovými volbami, které budou pro budoucnost země ještě důležitější, než byly tyto volby.

 

Jaká bude další kampaň:

  • Znovu slušná, odpovědná, kompetentní.

 

  • Vajíčková aféra na mítincích ČSSD upozornila na nespokojenost zejména mladých lidí se současnou politikou obecně. Vnímáme tento signál i pro sebe jako velmi důležitý. V další předvolební kampani bude mít náskok ten, komu se podaří vrátit politice obsah. ODS o to jednoznačně usiluje.

 

Jan Zahradil, lídr kandidátky do Evropského parlamentu:

 

  • Evropští socialisté utrpěli značné ztráty. Signalizuje to, že sázka na program těžící z ekonomické krize, ze strašení, jak to předvedli i socialisté v České republice, nevyšla.

 

  • V EP narostl počet zástupců těch stran, které jsou kritické k různým aspektům evropské integrace.

 

  • V celé Evropě opět v průměru poklesl počet voličů, kteří k volbám do EP přišli.

 

To je signál, který nelze přehlížet, napovídá, že je opravdu třeba začít budovat alternativní vizi evropské integrace. Ukazuje se, že současná podoba Evropské unie, 50 let stará Schumanovsko-Monetovská federalistická představa veřejnost neuspokojuje.

zpravy.ods.cz, 8. června 2009