Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[12.03.2009]

ODS

Prohlášení k 10. výročí vstupu ČR do NATO

Česká republika si dnes připomíná desáté výročí od svého vstupu do Severoatlantické aliance. ODS od počátku svého vzniku vstup ČR do NATO bezpodmínečně podporovala a spolu se vstupem do EU to byl jeden z jejích hlavních programových cílů v zahraniční politice. Po deseti letech naší aktivní práce v NATO se jednoznačně ukazuje, že tento krok byl krokem správným směrem.

Přestože v devadesátých letech nebyla podpora našeho vstupu do NATO ve společnosti jednoznačná a ČSSD prosazovala v této otázce, týkající se bezprostředně naší bezpečnosti, referendum, s odstupem deseti let naši spoluobčané hodnotí tento krok výrazně většinově pozitivně. Dokazují to i průzkumy veřejného mínění, podle nichž podpora našeho členství v NATO kontinuálně stoupá až na současných 76 % (STEM, 2/2009).

Česká republika se jako člen NATO ukázala jako spolehlivý partner a velice pozitivně hodnotí naše dosavadní členství i naši alianční spojenci. Naše vojenská angažovanost v Iráku, Afghánistánu či Kosovu si vysloužila řadu uznání od našich spojenců. Poděkování za toto uznání patří především všem našim vojákům, kteří v těchto nelehkých oblastech spolehlivě plní svá poslání.

Jednou z mála "vad na kráse" našeho členství v NATO je nedávná nedůstojná licitace o prodloužení vojenských misí armády ČR v zahraničí, která vnesla jisté pochybnosti o naší spolehlivosti v rámci NATO. Doufáme, že takovéto nedůstojné chování vedení ČSSD v takto důležité oblasti naší zahraniční politiky bylo poslední, ČSSD se ze svého jednání poučila a v budoucnu se takovýchto praktik zřekne.

zpravy.ods.cz, 12. března 2009