Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / David Vodrážka

[09.03.2009]

David Vodrážka

Tiskové prohlášení k informacím ČSSD

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ztrácí nervy z rostoucí obliby ODS, kromě médií napadá už i agentury pro výzkum veřejného mínění. Recepty na krizi z dílny ČSSD by zvýšily dluh i nezaměstnanost a potvrzují, co si myslí odborníci i občané – že sociální demokracie je v ekonomických otázkách naprosto nekompetentní.

1. Jiří Paroubek je viditelně nervózní z rostoucí obliby ODS. Už kvůli tomu zaútočil na média, která podle jeho názoru slouží propagandě ODS a dnes se terčem jeho kritiky stala agentura pro výzkum veřejného mínění Median. Ta v uplynulých dnech zveřejnila výzkum, z něhož jasně vyplývá, že v souvislosti s řešením hospodářské recese občané České republiky hodnotí pozitivně Národní protikrizový plán vypracovaný Národní ekonomickou radou vlády (NERV). Z tohoto výzkumu zřetelně vyplývalo, že vládní plán má mnohem větší podporu, než tzv. "protikrizový plán ČSSD". Mimochodem stejně hodnotí vládní protikrizový plán nezávislí analytici, Česká národní banka a pochvalu si vysloužil i u Evropské komise.

Přesto tento výsledek Jiřího Paroubka natolik rozladil, že nevybíravě napadl společnost Median, jejíž výzkumy veřejného mínění ještě před několika měsíci používal jako důkaz rostoucí podpory ČSSD. Viz jeho tehdejší slova: "Ostatně poslední zatím zveřejněná prognóza agentury pro výzkum veřejného mínění Median, prokazující trvale mimořádně vysokou podporu sociální demokracii…"

http://www.cssd.cz/dokumenty/clanky/s19759/a19777.html

2. Fakt, že je ČSSD voliči vnímána v hospodářských otázkách jako méně kompetentní než ODS, dokazují například i výzkumy STEMu, vzniklé na zakázku ČSSD, a také výzkum, který si zadala ODS. Podle průzkumu agentury IPSOS TAMBOR je 43 procent lidí přesvědčeno, že ODS dokáže řešit ekonomické problémy země. ČSSD ve stejném průzkumu jako kompetentní označilo 38 procent lidí. V průzkumu STEM vypracovaném pro samotnou ČSSD, jsou rozdíly ještě větší (49:39) a v oblasti řešení pro malé a střední podniky je rozdíl doslova propastný. ODS v této oblasti hodnotí jako kompetentní 67 procenta lidí, ČSSD pouze čtvrtina populace [viz graf 1 a 2].

 

graf č.1: Kompetence stran řešit problémy
zdroj:
Výzkum IPSOS TAMBOR pro ODS

 

 

graf č.2: Kompetence stran řešit problémy
zdroj:
Výzkum STEM pro ČSSD


 

3. ČSSD dnes na tiskové konferenci také zopakovala své "recepty" na řešení nezaměstnanosti. Podle ČSSD je nejlepším lékem zvýšení a prodloužení podpory v nezaměstnanosti. Což ve skutečnosti znamená, že ČSSD na rozdíl od ODS nechce v čase krize chránit pracovní místa a naopak chce finančně podpořit zvyšování nezaměstnanosti. Sociální demokracie je ostatně na vyrábění nezaměstnaných expertem, jak dokládá graf 3, který ukazuje, že i v čase vysokého ekonomického růstu dosahovala za vlád ČSSD v ČR nezaměstnanost až deseti procent.

 

 

graf č.3: Vývoj míry nezaměstnanosti (%)

 

 

I přes nárůst nezaměstnanosti v důsledku hrozící hospodářské recese, je stále podle posledních údajů Eurostatu harmonizovaná nezaměstnanost v Česku druhá nejnižší ve srovnání s okolními státy. Nižší je pouze v Rakousku [viz graf 4].

 

 

graf č.4: Harmonizovaná nezaměstananost - leden 2009

 

 

Celkově tak znovu můžeme plány ČSSD popsat slovy "hašení požáru benzínem". ČSSD je v ekonomických otázkách nekompetentní a výsledky jejích vlád jen ukazují, že by tato strana udělala nejlépe, kdyby v době celosvětové hospodářské recese raději mlčela a nepasovala se do role zachránce české ekonomiky, kterou jí nikdo, ani odborníci ani občané, nevěří. Výsledky vlád ČSSD zřetelně ukazují, na co jsou v Lidovém domě odborníci - na vysokou nezaměstnanost, vysoké zdanění a vysoký státní dluh.

zpravy.ods.cz, 9. března 2009