Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Vláda ČR

[18.02.2009]

Vláda ČR

Národní protikrizový plán

Představuji vám plán, na který jsem hrdý. Je to plán, který je na rozdíl od mnoha jiných zemí prost populismu a politických úplatků, které bychom do něj mohli propašovat pod hávem krizové situace. My jsme se to rozhodli neudělat. Představuji vám plán, který v mezinárodním srovnání patří co do růstových impulsů k těm největším, avšak nikoliv nejnákladnějším. Dle mého soudu patří i k nejužitečnějším a zároveň i nejefektivnějším protikrizovým opatřením.

Co je hlavní filozofií českého protikrizového plánu? Především jde o plán, který je vyvážený, není krátkozraký, je oproštěný od nákladného populismu, je promyšlený a účinný.

Náš plán je sociálně citlivý. Nejsilnější opatření směřují na pomoc střední a nízko příjmové skupině obyvatel. Snížení pojistného totiž pomůže nejvíce právě jim. Nechceme dávat lidem, kteří přijdou o práci sociální almužny, ale chceme jim zachovat práci. Věříme, že to je mnohem efektivnější a důstojnější způsob jak pro lidi, podniky, tak i vládu. Náš plán je založený na svobodě, nikoli na principu více státu. Cesta z krize nevede skrze zvyšování daní a posilování vměšování se státu do denního života lidí a podniků. Snižujeme tedy výrazným způsobem daňovou zátěž.

Mirek Topolánek
předseda vlády ČR

 

Celý text Národního protikrizového plánu naleznete ZDE [PDF, 2MB]
a doprovodné tabulky ZDE [PDF, 50kB]

 

Strategii připravenosti a akcelerace růstu (SPAR) vyhlásil premiér Mirek Topolánek v Poslanecké sněmovně dne 2. 12. 2009 a vytyčil tak čtyři základní cíle:

  • Obnovit důvěru ve finanční sektor
  • Předejít a eliminovat rizika ze světové finanční krize
  • Nalézt impulzy k růstu ekonomiky
  • Nalézt nástroje ke stabilizaci a zpružnění ekonomického prostředí

 

Fáze I.

(říjen 2008 až leden 2009)

Vláda přijala opatření spočívající v obnovení důvěry ve finanční sektor a prevenci a eliminaci rizik ze světové finanční krize. Tato opatření představovala celkové stimuly pro ekonomiku ve výši 2,6 % HDP (98,8 mld. Kč) s dopadem na veřejné rozpočty, dle metodiky ESA 95, ve výši 0,85 % HDP (32,2 mld. Kč).

Fáze II.

(od února 2009)

Národní protikrizový plán vlády

Vláda ve spolupráci s NERV navrhla nové sady nástrojů pro zmírnění důsledků hrozící recese. Spolu s již přijatými a schválenými opatřeními ve fázi I vznikl komplexní návrh Národního protikrizového plánu vlády. Ten lze rozdělit do 7 tematických okruhů exekutivních a legislativních opatření. Nově navržené nástroje fáze II splňují cíl spočívající v udělení pro-růstových, multiplikačních impulzů ekonomice v celkové výši 2,1 % HDP (80,1 mld. Kč) s dopadem na veřejné rozpočty ve výši 1,1 % HDP (41,5 mld. Kč).

Fáze III.

(březen až říjen 2009)

Vláda představí plnění posledního cíle SPAR, kterým je hledání nástrojů ke stabilizaci a zpružnění ekonomického prostředí (aktualizace pohledu na strukturální politiky) a zformuluje teze Národní strategie akcelerace hospodářského růstu (SAHR). Národní protikrizový plán

zpravy.ods.cz, 18. února 2009