Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Tiskové prohlášení ODS

[03.02.2009]

Tiskové prohlášení ODS

Tiskové prohlášení k procesu ratifikace Lisabonské smlouvy

ODS trvá na tom, aby v rámci ratifikace Lisabonské smlouvy byla schválena i úprava české legislativy, která zabrání předávání pravomocí z národní úrovně na unijní bez souhlasu Parlamentu ČR. Návrh tzv. vázaného mandátu výkonné moci při hlasování o některých rozhodnutích na úrovni hlav států a předsedů vlád či na ministerské úrovni v Radě Evropské unie je - stejně jako v některých jiných členských státech - postaven na principu konkrétního výčtu rozhodnutí, s nimiž by za Českou republiku nemohla vláda (prezident republiky) vyslovit souhlas bez předchozího souhlasu Parlamentu.

ODS je proto přesvědčena, že úprava jednacího řádu obou komor parlamentu, resp. tzv. stykového zákona, zavádějící "vázaný mandát vlády", má předcházet samotné ratifikaci Lisabonské smlouvy v obou komorách Parlamentu ČR. Opačným postupem by Parlament ČR vystavil "bianco šek" všem budoucím vládám, které by získaly možnost bez kontroly občanů předávat pravomoci na unijní úroveň.

Projednávaná právní úprava by měla zajistit parlamentní kontrolu rozhodování vlády na unijní úrovni v případech, kdy některá ustanovení Lisabonské smlouvy umožňují buď zjednodušený postup pro revizi základních smluv nebo přechod od jednomyslného rozhodování v Radě k rozhodování kvalifikovanou většinou. Požadavky výborů obou komor spojit takovou úpravu s vyslovením souhlasu k ratifikaci Lisabonské smlouvy vycházejí z nutnosti zvýšené parlamentní kontroly v případech, kdy by v budoucnu mohlo za využití uvedených postupů docházet k dalšímu přenosu pravomocí z národní úrovně ve prospěch Unie. Obdobné řešení zvolily i jiné členské státy (Spojené království, Německo). Na nezbytnost takové právní úpravy ostatně poukázal i Ústavní soud ve svém nálezu, kterým se vyslovil na základě senátního návrhu k souladu Lisabonské smlouvy s českým ústavním pořádkem.

zpravy.ods.cz, 3. února 2009