Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Tiskové prohlášení ODS

[09.01.2009]

Tiskové prohlášení ODS

Tisková zpráva ODS k vyjádřením předsedy ČSSD Jiřího Paroubka

ODS se důrazně ohrazuje vůči dnešním vyjádřením předsedy ČSSD, ve kterých Jiří Paroubek kritizoval vládu Mirka Topolánka za údajné chyby v otázce tzv. "plynové krize".

ODS by zajímalo, z jakých zdrojů J. Paroubek čerpá, když mluví o "neaktivním, vyčkávacím a nerozhodném přístupu vlády Mirka Topolánka."

ODS by chtěla tímto způsobem Jiřímu Paroubkovi připomenout, že je to premiér ČR a předseda ODS Mirek Topolánek, kdo se svým aktivním vyjednáváním snaží výrazně přispět k možné dohodě mezi ruskou a ukrajinskou stranou sporu, na rozmístění pozorovatelů mise EK v místech, která umožňují kontrolovat tok ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy.

Premiér České republiky a předseda ODS Mirek Topolánek v minulých hodinách a dnech, na rozdíl od J.  Paroubka, jednal o situaci s nejvyššími představiteli členských států EU a obou účastníků sporu – Ukrajiny a Ruska. M. Topolánek je v tuto chvíli na operativní návštěvě Ukrajiny a Ruska, aby zde dohodl s nejvyššími představiteli obou zemí konkrétní detaily fungování pozorovatelů monitorovací mise EK.

ODS zároveň vyjadřuje podiv nad kritikou Jiřího Paroubka vůči ustavení "Národní ekonomické rady vlády". ODS zdůrazňuje, že NERV byl sestaven z nezávislých odborníků, s řadou z nich ČSSD v minulosti navíc intenzivně spolupracovala (Martin Jahn, Pavel Kohout, Jiří Rusnok, Tomáš Sedláček). NERV tak v žádném případě není poradním orgánem ODS, ale vlády, a jeho cílem je pomoci ochránit všechny obyvatele České republiky před dopady globální hospodářské krize.

Zůstává otázkou, jakou odbornou alternativu nabízí v této otázce ČSSD. Pokud za ni má být brán "Program ČSSD proti krizi", je třeba zdůraznit, že jeho realizace by byla třikrát dražší než očekávané dopady finanční krize. V rovině personální pak ČSSD nenabídla alternativu žádnou.

ČSSD by si v souvislosti s globální hospodářskou krizí měla uvědomit svou zodpovědnost vůči všem obyvatelům České republiky. I v politice by totiž měly existovat oblasti, v nichž vládní strany a opozice musí kooperovat. Dnešní výroky předsedy ČSSD Jiřího Paroubka však ukazují, že jsou mu bližší partikulární politické zájmy než řešení problémů, které se dotýkají všech obyvatel ČR.

zpravy.ods.cz, 9. ledna 2009