Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Kongres ODS

[07.12.2008]

Kongres ODS

Mirek Topolánek byl zvolen předsedou ODS

Mirek Topolánek: Projev předsedy ODS po zvolení

videozáznam | prezentace | PDF verze
 

Vážené paní delegátky, vážení páni delegáti,

vážená ODS - dobrá značko, možná vážení občané. Nevím, čím to je, že poprvé z těch čtyř zvolení nemám takový pocit jásavý, jako jsem měl ve Františkových Lázních, kde mne to trochu zaskočilo. Chtěl bych poděkovat Pavlovi. Oba jsme byli pod obrovským tlakem a ono je to dobře, protože žádná funkce nemá být automatická a žádná se nedědí. Není to součást zvykového práva.

Každý musí získat podporu a musí si ji nakonec vybojovat sám. Já v této chvíli nechci říkat žádné chytré věty, ani je nejsem schopen teď říct, v této situaci. To, co chci říct, je, že i ta včerejší diskuse ukázala, že máme na řadu věcí rozdílný názor. Na tom není nic špatného. Já si myslím, že to dokonce vytváří určitou dynamiku. Já jsem vždycky říkal, že strana, která nemá vnitřní diskusi, je mrtvá. Nemá, negeneruje lidi, negeneruje nápady, negeneruje nakonec i ten nutný kompromis, na kterém se musíme my uvnitř shodnout, nabídnout ho veřejnosti, pokusit se ho vysvětlit, prosadit. Chtěl bych říct, že ty příkopy, které včera byly hluboké a vypadaly, že se nedají vůbec zahrnout, že vytvářejí téměř nepřekonatelnou bariéru uvnitř, musíme společně zahrabat. To je to, co bych si přál a udělám pro to všechno.

Určitě neseme odpovědnost, já i Pavel Bém, za to, jakým způsobem se podaří některé problémy vyřešit. Protože my tady nejsme kvůli nám, my tady nejsme kvůli delegátům, delegátkám, kvůli občanským demokratům. My děláme tu práci proto, abychom mohli naše myšlenky realizovat v praxi, a děláme je pro občany.

Chceme spravovat věci veřejné, a to bychom měli mít na paměti, když opustíme tento sál a rozjedeme se domů a rozjedeme se ke svým kolegům v regionech a také k lidem, kteří nás nevolí nebo by nás chtěli volit nebo i ti, kteří nás volí. Abychom jim byli schopni vysvětlit, co se vlastně děje. Dát naději. Abychom byli schopni jim dát určitou šanci nás zvolit. Chtěl bych poděkovat za zvolení, cítím to jako obrovský závazek, silný mandát a děkuji Pavlovi za tu někdy sice vybuzenou, ale korektní diskusi.

Děkuji Vám všem.

Ing. Mirek Topolánek, předseda vlády ČR, předseda ODS a poslanec PČR, 7. prosince 2008