Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[02.12.2008]

Mirek Topolánek

Informace předsedy vlády o dopadech světové finanční krize na Českou republiku

Předseda vlády a ODS Mirek Topolánek vystoupil v úvodu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny PČR k bodu: Informace předsedy vlády o dopadech světové finanční krize na Českou republiku

  • V úvodu se premiér zmínil o příčinách vzniku finanční krize. Podle Mirka Topolánka má krize kořeny v sektoru amerického hypotečního trhu pro méně bonitní klienty a benevolentním přístupu bank při poskytování úvěrů těmto klientům.

"Po období relativně nízkých úrokových sazeb začala z důvodu rostoucích inflačních tlaků Americká centrální banka (FED) zvedat úrokové sazby, což vedlo ke zvýšení úrokových sazeb hypoték v USA a výše jejich splátek. Méně bonitní dlužníci následně přestali splácet hypoteční úvěry. To se tak přeneslo do celého světa k investorům napříč subjekty finančního sektoru. Vlivem poklesu kvality úvěrového portfolia a přecenění rizika však následně hodnota cenných papírů s vazbou na problematická aktiva (např. na hypoteční úvěry) dramaticky poklesla."

  • V dalších částech se předseda vlády věnoval dopadům této krize na Českou republiku a možnosti eliminace těchto dopadů.

Český finanční systém podle informace předsedy vlády zatím zůstává od globální finanční krize relativně izolován, i když určité dopady se začínají postupně dostavovat. Mimo makroekonomických dopadů nastávajícího ochlazení ekonomické aktivity v eurozóně již dnes viditelných v českém reálném sektoru se finanční krize postupně začíná projevovat i v napětí na českých finančních trzích. Český bankovní sektor pokračuje v přitvrzování úrokových i neúrokových podmínek v řadě segmentů úvěrového trhu a snižuje se tempo poskytování úvěrů.

"Obdobně jako na nefinanční podniky začíná i na domácnosti dopadat efekt zpomalování ekonomiky a zpřísnění úvěrových standardů bank. Reálné disponibilní příjmy domácností byly navíc negativně ovlivněny vysokou inflací."

"V důsledku zvýšené obezřetnosti bank při financování reálného sektoru v situaci zvýšené averze k riziku a očekávaného ekonomického ochlazení zvolnily banky tempo v poskytování úvěrů. Dynamika úvěrů se snižuje pro domácnosti i podniky od počátku roku 2008. Zpomalení růstu nových korunových úvěrů domácnostem počátkem roku 2008 pokračovalo v květnu, červnu a v srpnu absolutním poklesem v segmentu úvěrů na bydlení."

  • Předseda vlády a ODS nastínil také možné alternativy řešení dopadů finanční krize

"V kontextu hrozeb plynoucích ze světové finanční a hospodářské krize by bylo ukvapené a neodpovědné propadat bezhlavé panice na straně jedné anebo se tvářit se, že se nic neděje nebo pasivně čekat kde, kdy a jak na nás krize udeří, na straně druhé."

"Pokud tedy nepropadneme panice, budeme se na situaci dívat rozumnou optikou, a pokud se budeme řídit osvědčeným pravidlem, které říká, že nejlepší je proměnit hrozbu v šanci, potom lze vůči výzvám ze světové finanční a hospodářské krize zformulovat účinnou strategii, kterou bych nazval "Strategií připravenosti"."

· Zmíněná strategie sleduje čtyři základní cíle :

1. Obnovení důvěry ve finančním sektoru

2. Prevence a eliminace rizik ze světové krize

3. Stabilizace a zpružnění ekonomického prostředí

4. Impulzy k růstu ekonomiky

K dosažení uvedených cílů je podle premiéra připraveno několik sad nástrojů a opatření

· Sady nástrojů a opatření budou aktivovány v případě, když nastanou následující scénáře :

1. krizový scénář, tj. když dynamika růstu HDP v roce 2009 bude klesat pod 2 %

2. pesimistický scénář, tj. když se dynamika růstu HDP v roce 2009 bude pohybovat mezi 2 až 3 %

3. očekávaný scénář, tj. když se dynamika růstu HDP v roce 2009 bude pohybovat mezi 3 až 4 %

4. optimistický scénář, tj. když se dynamika růstu HDP v roce 2009 bude pohybovat nad 4 %

"Bude proto nutné vždy po zralé úvaze hledat taková citlivá řešení, kroky a nástroje, která vždy budou mixem z výše zmíněného vějíře postupů a nástrojů, a která budou reflektovat stupeň ohrožení naší ekonomiky, ale vždy v kontextu nezdeformování přirozených tržních vazeb a mechanismů, neboť taková řešení jsou velmi krátkodobá, ale dlouhodobě velmi nákladná a hlavně neudržitelná."

"Co je však zřejmé, a co se vždy vyplatí - a jak se i jeví z pohledu hrozeb, kterým se světovou finanční a hospodářskou krizí budeme muset čelit - je pokračovat a zintenzivnit naše reformní úsilí. To je - a musí být - konstanta našeho přístupu ke světové krizi, ostatní návody k principiálním řešení jsou buď krátkodobé, lobbistické nebo paniku šířící. A v tomto poznání budiž pro nás – ale hlavně pro svět - současná světová krize poučením a inspirací, jak se jí vyhnout do budoucna", uvedl na závěr svého vystoupení v Poslanecké sněmovně PČR předseda vlády a ODS Mirek Topolánek.

Přepis celého projevu Mirka Topolánka naleznete na ZDE

Ing. Mirek Topolánek, předseda vlády ČR, předseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 2. prosince 2008