Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Zpravodajství ODS

[26.11.2008]

Zpravodajství ODS

Předsedou Senátu byl znovu zvolen Přemysl Sobotka

Předsedou horní komory byl dnes znovu zvolen Přemysl Sobotka. V tajných volbách dostal hlas od 78 senátorů. Kromě stranických kolegů ho tak podpořili také senátoři z ostatních klubů. Přemysl Sobotka neměl protikandidáta a do čela horní komory byl zvolen potřetí za sebou. Staronový předseda Senátu v předvolebním projevu uvedl, že by rád pokračoval v naplnění čtyř základních pilířů svého dosavadního programu. "A tím je zkvalitnění legislativního procesu prostřednictvím dialogu obou komor našeho parlamentu, zvýšení role Senátu v české i zahraniční politice a ochrana politické kultury v naší zemi," řekl Přemysl Sobotka. Nadále chce zpřístupňovat v co nejširší míře historické prostory Senátu a udělat z nich středisko přímého kontaktu politiků a občanů. "Věřte, že moje slova v mém projevu nebyla lhaním. Já to chci dodržet. Chci, abychom byli týmem, který bude dobrou vizitkou Senátu," dodal znovu zvolený předseda.

Symbolem práce a celkové atmosféry Senátu byly dosud podle Přemysla Sobotky korektní vztahy a věcná debata, která dostávala přednost před emocemi, konflikty a obstrukcemi, "které bohužel dominují v jiných částech našeho politického života". "Právě dosavadní úroveň politické kultury Senátu mě vede k tomu, že bych rád pokračoval ve své dosavadní práci," uvedl Sobotka. Chce se také soustředit na to, aby Senát splnil své úlohy v rámci českého předsednictví EU a aby se podařilo změnit negativní postoj veřejnosti vůči Senátu.

Premiér Mirek Topolánek poblahopřál novému předsedovi Senátu "za téměř kimirsenovskou podporu", které se mu od senátorů dostalo. Senát dal podle premiéra důvěru člověku, který si to zaslouží, který se snaží řídit horní komoru nadstranickým způsobem. "Chtěl bych podobnou podporu jako on dostat na nadcházejícím kongresu v Praze," dodal premiér. Senát je podle premiéra respektovaným tělesem. Předseda vlády mu popřál dobrou spolupráci s vládou i sněmovnou tak, "abyste neměli pocit odstrkované mladší sestry". Novým senátorům popřál, aby udrželi tradici Senátu jako komory "uvážlivější, než je její sesterská komora o pár metrů dále". "Je to komora, kde se o věcech diskutuje velmi klidně, kde se přijímají taková usnesení, která mají hlavu a patu, komora méně zideologizovaná," prohlásil premiér.

V předsednictvu Senátu usednou na postech místopředsedů senátoři ODS Jiří Liška a Jiří Šneberger.

zpravy.ods.cz, 26. listopadu 2008