Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Vláda ČR

[06.11.2008]

Vláda ČR

Premiér: Proces ratifikace Lisabonské smlouvy nebudeme v žádném případě zdržovat

Předseda vlády Mirek Topolánek dnes jednal se svým švédským protějškem Frederikem Reinfeldtem o nadcházejícím českém předsednictví v Radě Evropské unie a navazujícím předsednictvím Švédska.

Hlavním tématem jednání obou předsedů vlád bylo české předsednictví a péče o budoucí plynulé navázání švédského předsednictví. Premiér Mirek Topolánek se dlouhodobě věnuje přípravě České republiky na novou roli v Evropské unii. Jednou z nejvýznamnějších součástí těchto příprav jsou také tzv. předpředsednické cesty, jejichž cílem je předstanovení priorit našeho předsednictví, podpoře příprav jednání na nejvyšší úrovni, přípravě témat a pozic ČR pro nejrůznější vyjednávání. Hledání společných témat, ale také případných třecích ploch s představiteli vlád států Evropské unie se ale odehrává také na půdě České republiky a dnešní návštěva švédského premiéra patří společně s nedávnou návštěvou finského předsedy vlády Matti Vanhanena právě k takovým "domácím" přípravám našeho předsednictví.

Předseda vlády Mirek Topolánek zdůraznil, že Česká republika a Švédsko dosahují výjimečné shody v pohledu na některá témata, která budou v centru pozornosti během předsednictví - ať už se jedná o otázky migrace, azylové politiky a lisabonské strategie. Jedním ze zásadních témat bude samozřejmě také budoucí rozšiřování Evropské unie a v této souvislosti premiér potvrdil, že Česká republika i Švédsko jednoznačně podporují vstup Turecké republiky do Unie.

Některá z témat, kterými se bude zabývat Česká republika v době svého předsednictví, bude ukončovat právě navazující předsednictví švédské. Podle slov premiéra Mirka Topolánka bude tento přechod plynulý a bezproblémový zejména z toho důvodu, že obě země mají velmi podobný přístup k výše uvedeným tématům. Budoucí plynulé navázání švédského předsednictví a intenzivní spolupráce obou států v průběhu českého předsednictví bude výsledkem právě takových setkání, jakým bylo to dnešní ve Strakově akademii.

V souvislosti s procesem ratifikace Lisabonské smlouvy premiér na dnešní tiskové konferenci zdůraznil, že Česká republika proces ratifikace dokumentu v žádném případě nebude zdržovat.

Tiskový odbor Úřadu vlády ČR, zpravy.ods.cz, 6. listopadu 2008