Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Vláda ČR

[05.11.2008]

Vláda ČR

Premiér na summitu V4: O českém předsednictví, energeticko-klimatickém balíčku a návštěvě nového amerického prezidenta v ČR

Předseda vlády Mirek Topolánek ve Varšavě na jednání států V4 + B3 (Pobaltské státy) potvrdil, že se Česká republika bude jako předsednická země účastnit jednání Eurogroup a summitu G20. "Naše země nemohou stát stranou," uvedl v souvislosti s přijímáním opatření k nestandardní situaci na světových finančních trzích.

"Nabídl jsem členům V4 české předsednictví v Evropské unii jako možnost vyzkoušet si fungování spolupráce a prosazování našich společných zájmů," uvedl premiér s tím, že tématem společných jednání byla rovněž nestabilita na světových finančních trzích. "Souhlasím s ostatními, že naše země nemohou stát stranou a musí se účastnit aktivně přijímání všech rozhodnutí. Na těchto rozhodnutích se musejí podílet i země které nejsou součástí eurozóny, které nejsou součástí G8, které nejsou součástí G20. A v tomto smyslu vítám, že Česká republika jako předsednická země se bude účastnit jako pozorovatel jednání ministrů Eurogroup, tak summitu G20."

Dalším z projednávaných témat byl energeticko-klimatický balíček. Předseda české vlády uvedl, že balíček by měl být přijat ještě do konce letošního roku. "Nechceme nic blokovat, nechceme nic vetovat, ale jde nám všem společně o to, aby balíček byl přijat v takové podobě, která nepoškodí naše ekonomiky."

Premiér se rovněž opakovaně vyjádřil ke zvolení Baracka Obamy prezidentem Spojených států amerických. "Stejně jako ostatní jsem poblahopřál novému prezidentovi ke zvolení," uvedl premiér s tím, že od nové americké administrativy očekává další posílení euroatlantických vztahů. "Těším se, že budu mít možnost potkat se s Barackem Obamou v Praze," potvrdil premiér již dříve avizovaný záměr České republiky uspořádat jako předsednická země setkání nového amerického prezidenta s představiteli Evropské unie. Přesný termín je v současné době předmětem jednání.

Tiskový odbor Úřadu vlády ČR, zpravy.ods.cz, 5. listopadu 2008