Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Vláda ČR

[27.10.2008]

Vláda ČR

Premiér: Byl odstraněn relikt studené války

Po jednání s ministrem pro vnitřní bezpečnost USA Michaelem Chertoffem, premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci v sídle vlády slavnostně oznámil možnost cestovat do USA bez víz. V úvodu konference, které se zúčastnili rovněž ministr pro vnitřní bezpečnost USA Michael Chertoff, místopředseda vlády pro Evropské záležitosti Alexandr Vondra, ministr vnitra Ivan Langer, premiér Mirek Topolánek uvedl, že pro něj i pro českou veřejnost je to velký den. Tento okamžik označil jako odstranění reliktu studené války. Slavnostně oznámil, že od pondělí 17. listopadu dojde k možnosti cestovat do USA bez víza. Připomenul mimo jiné, že dochází ke splnění jednoho z předsevzetí vlády, a to bourání bariér, kdy nejprve došlo ke zrušení víz s Kanadou, poté k Schengenu a nyní k možnosti bezvízového styku s USA. Předseda vlády také upozornil na skutečnost, že Česká republika prosadila v USA svoji samostatnou cestu k tomuto bezvízovému styku s USA, neboť jak uvedl v EU s tímto byly problémy. Na závěr premiér řekl: "Těším se, že čeští občané budou moci od 17. listopadu cestovat do USA bez víz".

Michael Chertoff v úvodu oznámil, že je potěšen, že díky usilovné práci byly dokončeny všechny potřebné právní kroky k tomu, aby ke dni 90. výročí vzniku samostatného československého státu, bylo možné oznámit, že čeští občané budou moci cestovat do USA bez víz. Česká republika vstupuje do bezvízového programu s dalšími sedmi zeměmi a dostává se podle amerického ministra na roveň dalších zemí, které již tuto možnost mají. Podtrhl skutečnost, že význam nemá pouze bezvízový styk, ale také to, že si obě země budou vyměňovat informace potřebné k boji proti terorismu. Připomenul to, jakou cenu museli Američané zaplatit a dodal: "z terorismu není nikdo vyloučen".

Tiskový odbor Úřadu vlády ČR, zpravy.ods.cz, 27. října 2008