Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Zpravodajství ODS

[19.10.2008]

Zpravodajství ODS

Kacléřka Angela Merkelová a premiér Mirek Topolánek: Vztahy České republiky a Německa jsou v nesmírně dobrém stavu

Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci v Kramářově vile potvrdil, že předmětem bilaterálního jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou byly projekty v rámci Evropské unie. Předseda vlády uvedl, že jedním z projednávaných témat byl také proces ratifikace Lisabonské smlouvy. V této souvislosti zdůraznil, že ratifikační proces v České republice není uměle zdržován. "Po výnosu Ústavního soudu dojde k obnovení procesu," potvrdil premiér a dodal, že proces ratifikace dokumentu by mohl být podle všech předpokladů ukončen do konce tohoto roku.

Dalším aktuálním tématem byl energeticko-klimatický balíček, k jeho schválení by se podle Mirka Topolánka mělo dojít ještě během francouzského předsednictví. V pohledu na tuto problematiku se ČR a Německo podle obou politických představitelů shodují. "Premiér a já jsme se dohodli, že chceme, aby byl schválen klimatický balíček," uvedla kancléřka Angela Merkelová s tím, že přijatá opatření by měla prospět průmyslu a nepoškodit ho.

Tématem rozhovorů byla také antidiskriminační směrnice. Premiér a kancléřka se zaměřili zejména na nadcházející české předsednictví, během kterého bude ČR podle premiérových slov postupovat důrazně a tvrdě při negociacích o vstupu Chorvatska do Evropské unie. Předseda vlády poděkoval německé straně za podporu blížícímu se předsednictví našeho státu v radě Evropské unie. "Německo si přeje, aby české předsednictví bylo úspěšné," řekla v této souvislosti kancléřka A. Merkelová.

Kancléřka po ukončení bilaterálních rozhovorů uvedla, že ačkoli se s předsedou vlády Mirkem Topolánkem pracovně setkává často, přijetí v krásném prostředí Kramářovy vily činí oficiální návštěvu radostnou událostí.

zpravy.ods.cz, 20. října 2008