Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Zpravodajství ODS

[17.10.2008]

Zpravodajství ODS

Předseda vlády vítá zrušení vízové povinnosti pro Českou republiku

Předseda vlády Mirek Topolánek vítá prohlášení prezidenta USA George W. Bushe o zrušení vízové povinnosti pro občany České republiky, Slovenska, Maďarska, Litvy, Lotyšska a Estonska. Podle něj je to výsledek dlouhé a systematické snahy o dosažení vzájemného bezvízového styku se Spojenými státy americkými.

"Pokládám to za obrovský úspěch mé vlády po zřízení Ústavu pro studium totalitních režimů, po mé medaili Mašínovým a nastartování diskuse o třetím odboji, po zrušení hranic v Evropě. Je to fakticky největší úspěch, kterého jsme mohli dosáhnout. Je to odstranění posledního reliktu komunismu a studené války, takže jsem velmi šťastný," řekl k plánovanému zrušení víz premiér Mirek Topolánek.

Česká republika byla první zemí, která letos v únoru podepsala s USA Memorandum o porozumění o zapojení ČR do Visa Waiver Programu, a to i přes kritiku tohoto postupu ze strany Evropské unie. Přijetí memoranda představovalo významné poselství i ostatním novým zemím EU, které o zrušení vízové povinnosti ve vztahu k USA rovněž usilovaly. Postup české vlády byl následován ostatními zeměmi střední Evropy, což potvrdilo vůdčí roli České republiky v koalici zemí za vízovou reciprocitu.

"Kromě nesporného praktického a politického významu má zrušení vízové povinnosti právě v "osmičkovém roce" i významnou symbolickou rovinu," dodává předseda vlády.

zpravy.ods.cz, 17. října 2008