Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Zpravodajství ODS

[17.10.2008]

Zpravodajství ODS

Premiér: Se závěry summitu EU jsme spokojeni, dosáhli jsme všech cílů

Česká delegace v čele s předsedou vlády Mirkem Topolánkem si jako stěžejní cíl jednání v Bruselu vytkla zabránit deformaci hospodářské soutěže na jednotném evropském trhu. "Jakékoli rozvolnění Paktu stability vnímáme jako přímé ohrožení důvěry v eurozónu a za nebezpečný precedens do budoucna. Porušování finanční disciplíny ohrožuje dlouhodobou stabilitu a důvěryhodnost finančního sektoru a projektu společné měny," uvedl ve svém včerejším projevu Mirek Topolánek a upozornil, že v náhledu na tuto problematiku se česká vláda plně shoduje jak s Českou národní bankou, tak s představiteli významných finančních institucí. "Masivní veřejná podpora poskytovaná některými vládami finančnímu sektoru má za následek dominový efekt a neznamená ve své podstatě nic jiného než vývoz krize do zemí, které jí nejsou zasaženy. Toto politické rozhodnutí motivuje občany přesouvat své prostředky do jiných bank bez ohledu na to, zda jsou, či nejsou zdravé, ale právě na základě veřejně deklarované pomoci státu," zdůraznil dále premiér.

Závěr summitu stanovisko České republiky podle předsedy vlády Mirka Topolánka plně respektuje. V závěrech summitu tak česká delegace prosadila dvě věty. Ta první hovoří o dodržování pravidel vnitřního trhu při pomoci bankám."My jsme opravdu spokojeni s tím, že se explicitně v těch závěrech uvádí, že všechny ty státní podpory mohou být poskytovány za podmínek dodržování vnitřního trhu a pravidel státní podpory," potvrdil premiér.

Druhá věta v závěrech summitu hovoří o kompromisu při globálních klimatických změnách - musí se přihlédnout k situaci každého státu. " Zatímco veřejná podpora bankám v některých zemích přenáší krizi na další státy, přijetí klimaticko-energetického balíčku bez koordinace se zbytkem světa naopak vyhání průmysl z Evropy a přitom nepomáhá snižovat celosvětové emise CO2," uvedl premiér v Bruselu.

Evropská unie na závěr summitu v Bruselu podpořila záchranný plán na ozdravení evropských finančních trhů, které byly zasaženy nestabilitou na světových finančních trzích. Na sanaci finančních ústavů by tak měly být vyhrazeny 2 biliony eur. Unie rovněž vyzve k posílení regulace finančních institucí a zřídí finanční krizové centrum, které bude vydávat varování, poskytovat informace a hodnotit problémy na finančních trzích. Summit se rovněž shodl na nutnosti reformovat mezinárodní měnový fond a rozhodl o poskytnutí podpory evropským automobilkám. "My jsme se k tomu nevyjadřovali, ale pro nás to zcela jistě není špatná zpráva, vzhledem ke třem automobilkám, které na našem území působí," uvedl k této věci premiér Mirek Topolánek.

zpravy.ods.cz, 17. října 2008