Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Zpravodajství ODS

[08.10.2008]

Zpravodajství ODS

Premiér v Ankaře podpořil vstup Turecka do Evropské unie

Premiér Mirek Topolánek se dnes v rámci prvního dne oficiální návštěvy Turecka setkal s předsedou vlády Turecké republiky Recepem Tayyipem Erdoganem a také s ministrem zahraničních věcí A. Babacanem, který je hlavním vyjednavačem pro vstup Turecka do Unie. Český předseda vlády vyjádřil vstupu Turecké republiky do EU jednoznačnou podporu.

Oba premiéři po ukončení bilaterálních jednání na tiskové konferenci označili česko-turecké vztahy za přátelské a nadstandardní. O úrovni vzájemných ekonomických vztahů hovoří vzájemná obchodní bilance dosahující 1,5 miliardy dolarů. Jedním ze stěžejních témat rozhovorů mezi Mirkem Topolánkem a Recepem Tayyipem Erdoganem bylo blížící se předsednictví ČR v Radě Evropské unie, které bude zahájeno v lednu. V této souvislosti český premiér vyjádřil jednoznačnou podporu vstupu Turecké republiky do EU: "Patříme mezi země bezvýhradně podporující vstup Turecka do EU. Nejsme přátelé žádného náhradního členství, poločlenství, privilegovaného partnerství nebo různých programů v rámci středomořské unie či jiných nástrojů," zdůraznil český premiér na setkání s novináři. "Každý, kdo splní náročná kodaňská kritéria, má právo usilovat o plnohodnotné členství. Evropská unie nesmí být pevností a ostrovem bohatých," uvedl dále premiér Mirek Topolánek. Dalšími projednávanými tématy byla kyperská otázka a situace v Gruzii.

V rámci pracovního programu v hlavním městě Ankaře český premiér při příležitosti slavnostního zahájení nového akademického roku na Ankarské univerzitě vystoupil s přednáškou zaměřenou na roli Turecka v globalizovaném světě.

Celý projev předsedy vlády ČR Mirka Topolánka čtěte ZDE

zpravy.ods.cz, 8. října 2008