Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Program ODS

[17.09.2008]

Program ODS

Priority politiky ODS v kompletním přehledu na webu

Občanská demokratická strana, jako strana s největším dílem odpovědnosti za program vlády, zahájila na jaře tohoto roku informační kampaň s tématy svých politických priorit a cílů, které se podařilo během uplynulé poloviny volebního období splnit. Prostřednictvím billboardů, inzerce a novinových článků v uplynulých šesti měsících prezentovala tato hlavní témata:

Občanská demokratická strana chtěla touto pozitivní informační kampaní srozumitelně a přehledně prezentovat občanům hlavní cíle, o které usiluje, a výsledky své dosavadní práce. Kompletní přehled jednotlivých tématických bloků, podrobnosti k jednotlivým tématům a veškeré další informace k této kampani najdete na www.ods.cz.

 

Prezentovaná hlavní témata:

 Jednodušší a nižší daně 

Protože ODS odmítá trestat občany za jejich práci a podnikatele za úspěch – to obojí považuje za základ pro zdravý vývoj země – zavázala se vláda vedená ODS ke snižování daní a k podstatnému zjednodušení. Již toto zdaňovací období započaté rokem 2008 bude pro občany a podnikatele znamenat jednodušší a nižší daně.

  • daň z příjmu fyzický osob 15 %
  • vyšší slevy, zrušení minimální daně

 Jednodušší podnikání 

ODS se soustřeďuje na zjednodušování legislativy, odstraňování byrokracie a rušení zbytečných nařízení a předpisů, kterými doposud stát aktivní podnikatele dusil. Už za rok své vládní odpovědnosti splnila již téměř polovinu živnostenské patnáctky. V letošním roce prosadila nejvýraznější deregulaci živnostenského podnikání od počátku devadesátých let.

  • snazší podnikání, snížení poplatků
  • jedna volná živnost namísto 125

 Moderní a bezpečný stát 

Ochrana obyvatelstva, zajištění maximální připravenosti na zvládání mimořádných událostí a krizových situací a minimalizace dopadů těchto situací na životy zdraví a majetek občanů patří mezi priority politiky ODS. Po dlouhém období stagnace se ochrana obyvatelstva v posledních několika letech stala reálně fungujícím systémem. Integrovaný záchranný systém (IZS), neboli součinnost policie, hasičského záchranného sboru a záchranky, je vnímán jako pevný pilíř bezpečnostního systému České republiky, který poskytuje všestrannou pomoc.

  • více prostředků na záchranu životů
  • 44 dalších stanic záchranné služby
  • 80 nových cisternových automobilových stříkaček

 Vzdělaná společnost 

ODS usiluje o to, aby změny v oblasti vzdělávání a školství vyhovovaly potřebám otevřené společnosti. Proto iniciovala takové změny, které odstraňují nejen nadbytečná omezení krajů a obcí přizpůsobit nabídku vzdělávání podmínkám a potřebám v oblasti působnosti, ale zejména změny odstraňující omezení občanů zvolit si školu a obor vzdělávání, vyhovující jejich dispozicím a očekáváním, a pak i změny umožňující školám přizpůsobit nabídku poptávce po vzdělávání a omezující nerovnosti v přístupu ke vzdělání.

  • více přihlášek na střední školu
  • více studentů na vysokých školách

 Moderní a výkonnější soudnictví 

Oblast justice a posilování vymahatelnosti práva je jednou z hlavních priorit ODS. Věnuje ji vytrvalou pozornost, která se nakonec projevila v konkrétních změnách. Ty by měly přinést zlepšení jak vymahatelnosti práva, tak především posílení občanských jistot, že právo je na straně těch poctivých a slušných a že je chrání před zločinci všeho druhu.

  • zpřísnění trestů za těžké zločiny
  • izolace pachatelů s vysokou mírou nebezpečnosti pro společnost
  • zvýšení zaměstnávání vězňů

 Aktivní podpora rodiny 

Aktivní podpora rodiny je jednou z trvalých priorit ODS. Základ podpory rodiny však nemůže spočívat v pouhé distribuci sociálních dávek. Cílem ODS je vytvořit vhodné prostředí pro rodiny, možnost co nejlépe sladit profesní dráhu s rodičovstvím, umožnit rodičům svobodu volby, aby si mohli individuálně přizpůsobit své zájmy a potřeby, rozšířit nabídku prorodinných služeb, pomáhajících k lepšímu sladění pracovního a rodinného života.

  • vyšší daňové slevy na děti
  • volba rodičovského příspěvku

 Dostupnější zdravotní péče 

ODS ve své zdravotní politice usiluje o to, aby pacient nebyl pouhým objektem poskytování zdravotních služeb. Pacient musí být subjektem léčby, skutečný klient – partner lékaře. Pacient, který neví, jaká má práva a jak se jich dovolat, je vydán "na pospas" lékaři a má dnes pramalou možnost se dovolat nápravy. To se podle ODS musí změnit. Poskytování zdravotních služeb nesmí být loterií, kde záleží na náhodě, k jakému lékaři nebo do jaké nemocnice se pacient dostane. Pravidla se standardem musí být pro všechny stejná, srozumitelná, vynutitelná. Zdravotnictví musí být pro nemocné, pak je pro všechny.

  • více peněz pro vážně nemocné
  • posilování práv pacientů

 Spokojenější stáří 

Za posledních 15 let se délka života u nás prodloužila o 4 roky. ODS toto vnímá jako pozitivní jev. Nicméně zároveň si uvědomuje, že zatímco počet důchodců roste, zároveň klesá počet ekonomicky aktivních obyvatel. Tento trend znamená nový pohled na řešení předchozími vládami - pod vedením ČSSD - zanedbávanou situaci seniorů. ODS usiluje o nový přístup k prodlužujícímu se věku seniorů a stárnutí populace.

  • rychlejší navyšování důchodů.
  • podpora péče v domácím prostředí.
  • podpora aktivního života ve stáří

Další informace naleznete na www.ods.cz