Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Vláda ČR

[10.07.2008]

Vláda ČR

Premiér: Klíčové Ministerstvo vnitra ČR přestává být ministerstvem strachu

Předseda vlády na své dnešní návštěvě Ministerstva vnitra uvedl, že „klíčové ministerstvo se mění z ministerstva strachu na ministerstvo vnitřních věcí.“ Z úspěchu správy rozsáhlé agendy resortu jmenoval otevření „Ústavu paměti národa,“ vstup ČR do Schengenského prostoru a eGovernment.

Skutečnost, že v rámci svých dnešních návštěv více chválí, než kritizuje, premiér označil za výsledek náhodného výběru dvou ministerstev, s jejichž činností je opravdu spokojen. Z hodnocení plnění programového prohlášení vyšlo MVČR s pochvalou od premiéra: „Už jenom ve srovnání s ostatními resorty MVČR plní 27 resortních programů,“ připomněl M. Topolánek s tím, že většina těchto programů je splněna, nebo je v současnosti realizována. Premiér rovněž ocenil snižování počtu zaměstnanců, které se ale „netýká policistů a hasičů, ale zásadně administrativních pracovníků.“

Jako zásadní úspěchy resortu ministra I. Langera premiér jmenoval zavádění eGovernmentu, který označil za průlomový projekt ve státní správě z posledních sto let. V této souvislosti připomněl výrazný úspěch projektu Czech POINT s tím, zájem o účast v projektu projevilo dalších čtyři sta obcí. Naopak nespokojenost premiér vyjádřil v souvislosti s reformou civilní a vojenské rozvědky a s masivním odchodem policistů a výsledky intenzivní kampaně pro posílení stavů Policie ČR. Ta sice dokázala odcházení policistů zastavit, nepodařilo se však nastartovat opačný trend. Ministerstvo podle premiérových slov prochází velikými změnami, resort čeká implementace reformy Policie ČR a implementace eGONa. Výhrady premiéra na adresu Langerova resortu se týkají především pomalejšího řešení aktuálních problémů. Ty ale podle premiérových slov představují spíše nechtěné dědictví, než výsledek řízení ministerstva současným vedením.

„Pokud tato vláda bude předstupovat před veřejnou kritiku, ty projekty jsou natolik významné, že naplňují významnou část agendy vlády. Ta svoji historickou roli podle M. Topolánka splnila zejména naplněním projektu Otevřená minulost, v jehož rámci byl otevřenÚstav pro studium totalitních režimů (který premiér M. Topolánek vytrvale označuje jako „Ústav paměti národa“), vstup České republiky do Schengenu a podpis dohody o radaru, kterým Česká republika zásadním způsobem podpořila mezinárodní spolupráci v oblasti bezpečnosti a také výzkumu a vývoje.

Připojené dokumenty

Vláda ČR, 10. července 2008