Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[12.05.2008]

ODS

Vzdělávání, věda a výzkum prioritou ODS

Kvalitní vzdělání, šance pro každého

Občanská demokratická strana vždy usilovala o to, aby změny v oblasti vzdělávání a školství vyhovovaly potřebám otevřené společnosti. Proto iniciovala a podporovala takové změny, které odstraňují nejen nadbytečná omezení krajů a obcí přizpůsobit nabídku vzdělávání podmínkám a potřebám v oblasti působnosti, ale zejména změny odstraňující omezení občanů zvolit si školu a obor vzdělávání, vyhovující jejich dispozicím a očekáváním. V neposlední řadě pak i změny, umožňující školám přizpůsobit nabídku poptávce po vzdělávání a omezujících nerovnosti v přístupu ke vzdělání.

ODS: Podporuje možnost podat více přihlášek na střední školu

Podle dnes platné právní úpravy, kterou prosadila ČSSD v roce 2004, se může žák v tzv. prvním kole přijímacího řízení ucházet o přijetí jen na jedinou střední školu.

S cílem napravit takový nežádoucí stav ODS iniciovala a prosadila v Poslanecké sněmovně PČR přijetí novelizace školského zákona, která umožňuje žákům základních škol podat si přihlášku na tři střední školy.

ODS: Podporuje zvýšení počtu vysokoškoláků

Vzdělání je klíčovou podmínkou jak osobní prosperity, tak prosperity společnosti. Možnost dobrého uplatnění na trhu práce vyžaduje vyšší nároky na úroveň vzdělání, než tomu bylo v minulosti. Vyhovět podobnému trendu je možné jen podporou příležitostí pro všechny, kteří mají studijní předpoklady a chtějí vysokoškolské vzdělání získat.

Proto ODS podpořila ve vládě návrhy navýšení prostředků pro vysoké školy. To umožnilo v roce 2007 zvýšit počty studentů o 27000 oproti roku 2006.

ODS: Podporuje učňovské školství

V dynamicky se rozvíjejícím prostředí s proměňujícími se kvalifikačními požadavky je velmi obtížné vystačit s tradičními úzce profesně zaměřenými obory odborného vzdělávání. Připravované změny musí umožnit lepší připravenost absolventů reagovat v průběhu celoživotního vzdělávání na změněné kvalifikační požadavky a tím i lepší zaměstnatelnost.

ODS proto podporuje současný trend přípravy nových, tzv. rámcových vzdělávacích programů. Na krajské i centrální úrovni pak ODS podporuje co nejužší a nejefektivnější spolupráci odborných škol a zaměstnavatelů s cílem nejen zlepšit a pro více zájemců zatraktivnit počáteční odborné vzdělání, ale i možnost získat nebo rozšířit si kvalifikaci v rámci různých forem celoživotního vzdělávání, včetně neformálního.

Současně ODS podpoří i různé formy motivací zaměstnavatelů k zaměstnávání nových absolventů odborných škol.

ODS: Podporuje vědu a výzkum

Se změnami v oblasti univerzitního vzdělávání organicky souvisejí návrhy změn, které se týkají výzkumu, vývoje a inovací. Podle ODS možnost cílené a efektivní podpory univerzitního výzkumu vyžaduje mimo jiné prosadit vznik silných univerzit. Současně ODS považuje za nutné snížit počet rozpočtových kapitol, ze kterých jsou věda a vývoj financovány, zjednodušit pravidla financování a vázat je mimo jiné na excelenci a dosahování výsledků. Ve financování aplikovaného výzkumu zvýhodnit ty, kteří dokážou výsledky rychleji proměnit v inovace.

zpravy.ods.cz, 12. května 2008