Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Zpravodajství ODS

[24.04.2008]

Zpravodajství ODS

OECD: Reformní kroky současné vlády jdou správným směrem

Vývoj české ekonomiky je podle OECD příznivý, reformní kroky současné vlády jdou správným směrem a Česká republika by se nyní měla připravovat na stárnutí populace.

To jsou hlavní závěry hodnocení, které dnes v Praze představil na prezentaci Ekonomického přehledu České republiky 2008 generální tajemník OECD Angel Gurría za účasti předsedy vlády ČR Mirka Topolánka a ministrů české vlády. "Oceňujeme zejména silný ekonomický růst a nastartování reforem zajišťujících dlouhodobou fiskální udržitelnost. Mezi naše nejvýznamnější doporučení patří pokračovat v reformě veřejných financí, aby se česká ekonomika vyrovnala se stárnutím populace. Reformy by se měly ubírat cestou dalšího zjednodušování daňového systému, zvyšování věku odchodu do důchodu a hlubších změn ve zdravotnictví," říká k hodnocení České republiky generální tajemník OECD Gurría.

Vláda ČR Ekonomický přehled vítá, protože představuje užitečný pohled na dosavadní vývoj v ČR. Zároveň doufá, že se hodnocení podobně jako v minulosti stane inspirativním zdrojem pro pokračování v dalších reformních krocích a podkladem pro všeobecnou diskuzi o směřování české hospodářské politiky.

"Jsem rád, že se v pohledu na Českou republiku a její aktuální situaci shodneme: Reformy musí pokračovat, neboť nás čeká nelehká situace spojená se stárnutím obyvatel a na to je potřeba připravit celé veřejné finance. V první fázi se nám podařila jejich stabilizace, teď diskutujeme hlubší reformy systému jako takového." uvedl premiér Topolánek.

Ve zprávě, která je již osmou v pořadí, hodnotí OECD současný vývoj české ekonomiky a reformní plány vlády. Kromě tradiční makroekonomické části se přehled podrobněji věnuje důchodové reformě a zdravotnictví, řešení mezer na trhu práce a globalizaci. Podle OECD je potřeba zvětšit motivaci k práci a více využívat kvalitu lidského kapitálu, a to zlepšením podmínek na trhu práce. Toho by ČR mohla dosáhnout například větší flexibilitou v "nestandardních" formách zaměstnávání, lepším skloubením pracovního a rodinného života (například větší podporou předškolní péče), motivováním starších skupin obyvatel k práci a v neposlední řadě také reformou školství.

"OECD disponuje širokou expertízou a zkušenostmi z různých zemí světa a proto jsou tato hodnocení a názory velice zajímavé a cenné. Pro ČR je ctí být členem tohoto elitního klubu, který sdružuje ekonomicky nejvýznamnější země, a mít příležitost účastnit se diskusí o vhodném nastavení různých vládních politik, o současném hospodářském vývoji a budoucích výzvách globální ekonomiky," dodává předseda vlády.

zpravy.ods.cz, 24. dubna 2008