Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Ministerstvo vnitra

[21.04.2008]

Ministerstvo vnitra

Návrh zákona o střelných zbraních a střelivu

Ministerstvo vnitra zpracovalo návrh zákona o střelných zbraních a střelivu, který dnes, 21. dubna 2008, předložil Ivan Langer vládě. Návrh zákona se předkládá zejména v souvislosti s usnesením vlády České republiky, kterým byl schválen Národní akční plán boje proti terorismu.

Cílem návrhu zákona je především omezit možnost využití či zneužití legálně držených zbraní k teroristickým útokům. Upřesňuje podmínky pro povolování přepravy zbraní a střeliva a stanovuje povinnost hlásit přepravu většího množství zbraní a střeliva Policii ČR (100 ks zbraní a 200 tis. ks střeliva).

Nově stanovuje režim kontroly znehodnocených zbraní, přispívá k omezení možnosti zpětné aktivace již jednou znehodnocených zbraní a jejich možnému zneužití k protiprávnímu jednání, či jejich přesunu z legální sféry do sféry nelegální a následnému nelegálnímu obchodu s nimi.   

Zákon dále zpřísňuje podmínky posuzování bezúhonnosti a spolehlivosti žadatele o vydání zbrojního průkazu nebo držitele zbrojního průkazu.

Dojde ke zpřísnění sankcí při přestupcích. Např. tomu, kdo nosí zbraň nebo s ní na veřejnosti manipuluje a jeho schopnost k této činnosti je snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci, může být za tento přestupek uložena pokuta až do výše 50.000,- Kč.

Policie vydá potvrzení o zbrani tomu, kdo ji přechovává bez povolení a kdo ji ve lhůtě 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona dobrovolně předá do úschovy kterémukoli útvaru policie.

Vláda návrh ministra vnitra na dnešním zasedání schválila.


Jana Malíková, ředitelka odboru a tisková mluvčí, Ministerstvo vnitra, 21. dubna 2008