Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Zpravodajství ODS

[21.04.2008]

Zpravodajství ODS

Občanská demokratická strana slaví 17 let od svého vzniku

Občanská demokratická strana patří od počátku své existence mezi nejvýznamnější pravicově orientované strany v postkomunistickém bloku. Když před 17 lety vznikla (21.4.1991), postavila svůj program na konzervativních hodnotách, na principech osobní svobody, individuální odpovědnosti, parlamentní demokracie a tržního hospodářství. Uznávání a naplňování těchto principů zajistilo Občanské demokratické straně pevné postavení na české politické scéně.

"Občanská demokratická strana odpovídá na přirozenou poptávku velké části občanů, jejichž základní hodnotou je svoboda. Kteří věří, že svoboda má být pro všechny a solidarita s potřebnými, ne obráceně. Ukazuje se, že tento základní srozumitelný program je úspěšný, protože přitahuje sympatie lidí všech sociálních i ekonomických vrstev a všech generací. A že jde o trvalý koncept, který vždy dokáže nabídnout řešení aktuálních problémů," poznamenal u příležitosti 17. výročí vzniku ODS její předseda Mirek Topolánek.

ODS je nejdéle existující relevantní politickou stranou ustanovenou po listopadu 1989. Je nejsilnější českou pravicovou politickou stranou, v letech 1992 - 1997 vládní, poté do roku 2006 v opozici, nyní opět vládní.

Občanská demokratická strana se po svém vzniku stala hlavním motorem obtížné a neopakovatelné přeměny totalitní společnosti v demokracii standardního typu. Právě ODS má historickou zásluhu na pádu nefunkčních a nebezpečných teorií o vládách elit bez politických stran, o vládách tzv. nezávislých odborníků, které jsou stavěny do protikladu ke standardnímu uspořádání zastupitelské demokracie. ODS považuje systém parlamentní demokracie, založený na volné soutěži politických stran, za jediný účinný a demokratický prostředek naplňování svobodné vůle voličů. Tento princip předpokládá jasnou programovou a ideovou čitelnost stran pro voliče. ODS se po celou dobu své existence opírá o pevné ideové zázemí. Jako liberálně-konzervativní strana prosazovala, prosazuje a vždy bude prosazovat co nejmenší roli státu při ovlivňování života jeho občanů. Věří ve schopnosti člověka, v jeho jedinečnost, sílu a dovednosti. Po celou svou dosavadní existenci hájila a do budoucna je připravena hájit postavení občana ve společnosti a jeho právo na svobodnou vůli.

ODS vznikla v dubnu 1991 po rozpadu Občanského fóra na středově až levostředově orientované Občanské hnutí a pravicovou ODS. Ustavující kongres nově se rodící strany pak proběhl v Olomouci ve dnech 20. - 21. dubna 1991.

ODS se prezentovala jako demokratická pravicová strana s konzervativním programem. K ODS se tehdy hlásilo 39 poslanců ve Federálním shromáždění a 33 poslanců v České národní radě. Hlavním zakladatelem, a do podzimu 2002 také předsedou ODS, byl Václav Klaus, který je v současnosti čestným předsedou ODS, nemá však žádné faktické pravomoci.

Současné vedení ODS bylo zvoleno na Kongresu ODS v Praze 19. listopadu 2006. Předsedou byl znovu zvolen Mirek Topolánek (poprvé zvolen 15.11.2002 na XV. Kongresu ODS ve Františkových Lázních), prvním místopředsedou se stal pražský primátor Pavel Bém. Dalšími místopředsedy se stali Petr Bendl, Petr Nečas, Petr Gandalovič a Ivan Langer. Nováčkem ve vedení strany je Petr Gandalovič, který nahradil ve funkci místopředsedy Miroslavu Němcovou.

zpravy.ods.cz, 21. dubna 2008

 

Mirek Topolánek: ODS slaví 17 let od svého založení

Občanská demokratická strana dnes slaví 17 let od svého založení. Za tu dobu se ukázalo, že má své přirozené místo na české politické scéně a dnes patří k významným pravicovým, občanským, liberálně-konzervativním stranám Evropy.

ODS je první velkou moderní českou stranou, která spojuje konzervativní pohled na svět s liberalismem a s široce pojatým občanským přístupem. Základem její mise je obrana svobody. Svoboda je její základní hodnotou, svoboda utváří její přístupy a pohled na řešení aktuálních problémů. Tím ODS vytváří přirozený protiklad levicovému, socialistickému, komunistickému a obecně jakémukoli paternalistickému myšlení.

ODS je stranou, která na rozdíl od svých pravicových předchůdkyň nesází ani na stavovský, ani na sociální, či ekonomický status, ale vymezuje se vůči ostatním stranám hodnotově, tedy právě zesíleným důrazem na obranu a prosazování svobody. To je důvod, proč má ODS své sympatizanty ve všech vrstvách. To je také příčina jejího úspěchu u mladých lidí a prvovoličů, kteří obvykle netíhnou k pravici.

Důraz na svobodu jako základní hodnotu vede podle ODS k prosperující a zdravé společnosti. Ke společnosti, která netrestá aktivní a je solidární s potřebnými. Díky této své základní hodnotě se také ODS neuzavírá do ideologických klišé a je schopná přicházet s konkrétními řešeními aktuálních problémů. To se ukazuje nyní, kdy je třeba provést zásadní změny nejen v oblasti veřejných financí, ale také ve zdravotnictví, v sociálním a penzijním systému, v policii a justici, ve veřejné správě či v systému vzdělávání, vědy a výzkumu.

Jsem si jist, že ODS i nadále zůstane stranou bránící svobodu. Stranou, která dává všem lidem možnost nejlépe uplatnit své schopnosti a která umí prakticky pomoci těm, kteří pomoc potřebují. Že zůstane stranou, ke které se bude moci přihlásit každý svobodně uvažující a jednající člověk.

zpravy.ods.cz, Mirek Topolánek, 21. dubna 2008