Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[03.04.2008]

ODS

Jednodušší podnikání

Občanská demokratická strana se od svého vzniku profilovala jako politická síla, která podporuje soukromé podnikání. Razantní nárůst počtu podnikatelů, který byl reakcí na obnovení principů tržní ekonomiky v naší zemi, zbrzdila koncem devadesátých let hospodářská politika socialistických vlád založená na regulaci a státním paternalismu.

Po osmi letech, kdy ČSSD ve svém vládním programu zájmy živnostníků buď zcela ignorovala nebo jim věnovala okrajovou pozornost, začala současná vláda vedená ODS systematicky odstraňovat hlavní bariéru podnikání - byrokratickou zátěž.

Základem úspěchu každého státu nejen ve sféře ekonomiky je podnikavost jeho občanů. ODS si navíc vždy uvědomovala, že drobní podnikatelé a živnostníci podstatně přispívají k tvorbě bohatství naší společnosti. Proto se soustředí na zjednodušování legislativy, odstraňování byrokracie a rušení zbytečných nařízení a předpisů, kterými doposud stát aktivní podnikatele dusil.

ODS se daří tento program naplňovat. Za rok své vládní odpovědnosti splnila již téměř polovinu živnostenské patnáctky. A v letošním roce prosadila nejvýraznější deregulaci živnostenského podnikání od počátku devadesátých let.

 

 

Regulace doposud jen narůstala

  • V letech 1993 -1997 vzrostl počet podnikatelů o 970 tisíc. Během následujících 8 let vlády ČSSD se tento počet zvýšil sotva o dvě pětiny.
  • Z původních 56 stran stoupl po nástupu ČSSD do vlády objem živnostenského zákona na 136 stran.
  • Vláda ČSSD se podnikatelům "odměnila" registračními pokladnami a minimální daní v duchu hesla bývalého premiéra Špidly: "Kdo nemá na minimální daň, ať nepodniká."
  • Duch komunistické státem plánované ekonomiky přežíval v podobě stovek statistických dotazníků, které nikdo nepotřebuje.

Vláda Mirka Topolánka změnila kurs

  • Novela živnostenského zákona výrazně zjednodušuje vstup do podnikání. Jedna volná živnost znamená konec živnostenských listů. Podnikatelům bude stačit jediný výpis z živnostenského rejstříku, a na správních poplatcích díky tomu ušetří celkem 125 milionů korun.
  • Díky zrušení místní příslušnosti živnostenských úřadů budou moci podnikatelé ohlašovat živnost, podávat žádost o koncesi a plnit další ohlašovací a oznamovací povinnosti na kterémkoli obecním živnostenském úřadě v republice. Ušetří tak čas i peníze.
  • Živnostenské úřady začnou aktivně využívat další databáze státní a veřejné správy. Výrazně se zjednoduší oznamovací povinnost podnikatele.
  • Změny v Obchodním zákoníku zrychlují proces sjednávání a uzavírání smluv na tuzemských finančních a úvěrových trzích. Vláda navíc připravuje zcela nový Obchodní zákoník založený na liberálních principech.
  • Vláda Mirka Topolánka zrušila minimální daň a registrační pokladny.
  • Sníží se zátěž podnikatelů v oblasti statistických zjišťování. Podnikatelé ušetří desítky tisíc pracovních hodin, které museli investovat do vyplňování zbytečných formulářů.
  • Osoby samostatně výdělečně činné budou mít povinnost vést podvojné účetnictví až od 25 milionů Kč obratu.
  • Koordinace činnosti kontrolních orgánů (ČOI, živnostenské úřady, Celní správa atd.) uspoří 20 tisíc kontrolních hodin za rok.
  • Hygienické požadavky na restaurace byly výrazně zjednodušeny při zachování vysokého hygienického standardu. Podnikatelům v pohostinství už nikdo nebude předepisovat, kolik záchodů pro zaměstnance musí postavit a jak mají mít vysoké stropy v kuchyni. Deregulace také definitivně skoncovala se zbytečnými bezdotykovými bateriemi.

 


multimediální záznam Záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 3. dubna 2008